Szakmai kirándulás Dél-Németországban - Képes beszámoló

2013. június 16-22-ig egy hetes szakmai kirándulást szerveztem Dél-Németrosrszágba. Kiemelt téma: évelő kertészetek látogatása, kiültetések megtekintése volt. Kertépítőkből, árudásokból, termesztőkből álló csapatunkkal az alábbi helyeket látogattuk meg. Mindenhol szakmai vezetők mutatták be a kertészeteket, készségesen magyaráztak, tanítottak. A szakmai programok mellett jutott idő városnézésre, a helyi étel és ital specialitások megismerésére, lazításra is. Útunk egyetlen nehézsége az volt, hogy  az autók csomagtartóiban szűk volt a hely a gazdag zsákmány hazaszállítására, de azért mindent sikerült hazahozni.

 

Bemutatókertek Weihenstephanban

 

Weihenstephant hiába keressük a térképen, mert Freising egyik városrészét jelölik ezzel a névvel.

Freising Münchentől 30 km-re fekvő egyetemi város. Neve ismerősen csenghet azok számára, akik követték Benedek pápa életútját. A város régi bencés szerzetesi központ, egykor kolostor és a Stephan dóm állt a dombon. Ma már a kolostor és a kolostorkertek helyén egyházi valamint egyetemi oktató épületek, bemutató- és kutatókertek láthatók.

E messze földön híres kertekről többféle prospektus, kiadvány tájékoztatja a rengeteg idelátogató vendéget. Itt minden azt szolgálja, hogy a dísznövény kedvelők –szakemberek és amatőrök- minél tájékozottabbak legyenek, és egyre több jól használható ötletet, ismeretet szerezzenek.

Impozáns lágyszárú évelőkiültetésekkel két területen, a weihenstephani dombon és lent, az egyetem környéki kísérleti kertben találkozhatunk.

Weihenstephan klímája kissé enyhébb, mint a magyarországi átlag. A talaj kissé savas, semleges, helyenként enyhén meszes kémhatású.

A weihenstephani dombon lévő három bemutatókert -Hofgarten, Buchsgarten, Oberdieckgarten- kerített, de áprilistól október végéig nap közben szabadon látogatható.

A Hofgartenben a közelmúltban renovált nyárilak, az egykori kerti kaszinó melletti nagy gyepfelületet egynyáriakkal beültetett milflör szalagágyak szegélyezik. A felhasznált növényeket egy táblán ismertetik, így ha valakinek megtetszik a kiültetés, pontos fajtanévvel a birtokában a legtöbb nagy garten centerben be tudja szerezni a szükséges fajokat, fajtákat. A szalagágy kiültetése évenként változó.

Az egykor itt állt Stephan dóm alapjai mellett vegyes cserje-évelő kiültetés szegélyezi a nagy gyepfelületet.

A barokk stílusú Buchsgarten-ben (buxuskert) csak a buxussövény állandó, a parterrek egynyári növényei évről-évre változnak, új egynyári fajtákat is bemutatnak.

Az Oberdieckgarten-ben rózsákkal kombinált évelőkiültetések, virágzó hortenziák, árnyékos évelőágyak kápráztatják el az idelátogatókat. A kertet néhány éve felújították, számos új fát is ültettek. A koros fákat ültetéskor nemcsak karózzák, hanem a törzset az első két-három évben nádszövettel takarják, hogy megóvják az időjárás szélsőségeitől. Minden növényt kitábláznak, így tájékoztatják az egyetemi, főiskolai hallgatókat és a kert látogatóit. Némely növény különlegesség, új fajta sajnos nem hosszú életű a kertben, mert néhány növénygyűjtő itt is illegálisan elégíti ki birtoklási vágyát.

A rózsák évelőkkel való összeültetésére szép példákat látunk. Leginkább a floribunda rózsák között találunk olyan fajtákat, melyek jól illeszthetők évelő ágyásokba.

A fák előtti félárnyékos rézsűben hortenzia fajtagyűjteményben gyönyörködhetünk, mely ott jártunkkor teljes pompájában virágzott. 

Eidmann Kertészet

Darmstadt

www.staudengartnerei-eidmann.de

 

Thomas és Sigrid Eidmann házaspár kis kertészete a növénygyűjtők, az alpesi növények kedvelői számára nagyon vonzó. Thomas Eidmann nagy tudással bíró alpesi növény specialista. Az új fajok szaporító anyagát, magjait gyűjtőútjai során szerzi be. A család a kertészetben lakik. A növénytermesztést a férj, kis árudájukat feleség vezeti.

A növényeket közvetlenül a kertészetből értékesítik magánvevőknek, kertépítőknek és közületeknek.

Hermannshof

Weinheim

www.sichtungsgarten-hermanshof.de

 

Prof. Cassian Schmidt, a bemutató és kísérleti kert vezetője mutatta be nekünk a kertben látható számos a természet által ihletett növénytársítási példát, melyek alacsony fenntartásigényűek ugyanakkor dekoratívak. Újabban ez a fő kutatási célja a Hermanshof kertnek.

Weinheim klímája jóval enyhébb, mint Weihenstephané. Télen mínusz 10 foknál hidegebb nemigen szokott lenni. Emiatt a tavalyi tél itt is kárt tett, sok növény kipusztult, amikkel korábban nem volt gondjuk. Egyik enyhe télen még a termetes rozmaring is áttelelt. A préri ágyást tavaly a Gaura lindheimeri uralta, de a tavaly februári fagy hatására alig maradt belőle.

A préri ültetéshez humuszos, kavicsos, tápszegény talajt használnak, és lehetőleg igazi észak-amerikai préri növényeket. A talajt mélyen kaviccsal 9 éve, az első ültetés előtt feljavították, tápanyagot nem adtak neki egyáltalán, és azóta sem, sőt a visszavágott nyesedéket is elhordják róla. Itt az a jó, ha szomjaznak, éheznek a növények, akkor igazán szépek. Ha sok eső van, akkor némelyik könnyen kidől, illetve a télállósága némely fajnak a téli csapadéktól függ. Száraz télen nincs gond, ellenben a téli csapadék hatására több kipusztulhat. Egyáltalán nem öntözik. A visszavágásnak kétszer van ideje:  egyszer nyár közepén (ekkor csak néhány elnyílottat, kidőltet), másodszor tél végén, ekkor mindent.

Tavasszal több ezer hagymás növény bújik elő és virágzik a préri ágyásokban.

A mező/nyílt gyep kiültetésnél professzor úr külön felhívta a figyelmünket néhány hazánkban is honos, jól használható, mutatós vad évelő fajra.

Huben Faiskola

Ladenburg

www.huben.de

 

A 75 hektáros faiskola fák, cserjék széles választékát termeli,  csupán a vásárlók teljekörű kiszolgálása miatt termesztenek évelőket is.

Kirándulásunkat úgy szerveztem, hogy részt vehessünk a két évente június e hétvégéjén rendezendő kertészeti fesztiválon is. Az évelő termesztő telep és szaporító ház megtekintése után a kiállításon bemutatott és vásárolható növények, kerti bútorok, szerszámok, kellékek, szobrok, dekorációs eszközök és még mi minden kavalkádjában nézelődtünk, vásároltunk. A rózsa kiállítás és vásár is sokunkat vonzotta, kis fejtörést is okozott a sok vásárolt növény bepakolása az autókba.  

A faiskola gartencenter részlege mellett néhány kertépítő is promóciós helyet kapott kisebb standokon, melyek épített rész állandó, de a növény beültetést évről-évre cserélik, illetve kétévenként a kertfesztiválra intenzívvé teszik, új ötlettel gazdagítják.

Schwetzingen kastélypark

Schwetzingen

 

Az energikus Suzanne Hofer von Lobenstein idegenvezető kalauzolt minket a királyi kastély barokk parkjában. Számos élmény gazdag történettel, anekdotával színesítette a kert szakmai, történeti bemutatását. A hatalmas park hátsó nyugalmas angol kerti részén kis faiskolában neveltek néhány fás szárú növényt. Szívesen sétáltunk a színes növényágyak mentén, a széles allékon, a patak fölött átívelő hídon a kerti pavilonok, szobrok között. 

 

Heidelberg – közterületi növénykiültetések közlekedési elválasztó sávokban

 

Heidelberg város megrendelésére 2 évvel ezelőtt nagyszabású elválasztó sáv kiültetési projekt készült.

A közterületi zöldsávokba néhány szoliter fát, és mediterrán cserjét,  kevés talajtakaró rózsát, és sok évelőt és hagymásokat ültettek néhány nagyobb kővel tagolva az ágyásokat.

A növény választás szempontjai az alábbiak voltak: hosszú életű, tartós virágzású, alacsony fenntartásigényű, városi körülményeket elviselő, mediterrán karakterű növények.

Szín spektrum: fehér, rózsaszín, világos lila és kék

Mulcsozás: 5 cm vastag, a környékbeli bányákból származó (alacsony szállítási költség és CO2 kibocsátás) murva és kőzúzalék, mely csökkenti a fenntartási munkákat. 

Menton kertészet

Eichstetten

www.menton-stauden.de

 

Gerhard Menton-Enderlin, a kertészet egyik tulajdonosa mutatta be a kertészetet. A 4.5 hektáros üzemben évi 1,6 millió évelő dísznövényt termesztenek 9*9-től 5 literes konténer méretig. Széles választékot állítanak elő, a sziklakertiektől a vízi évelőkig mintegy 1400 taxon közül választhatnak a vevőik, akik viszonteladók, kertépítők, önkormányzatok. Figyelemre méltó a közel 200 féle szoliter virágos évelő és díszfű választékuk.

Szezonban 36 alkalmazott, közöttük 4 mérnök és 10 kertész látja el a feladatokat.

A cég nagy figyelmet fordít a vásárlók tájékoztatására, ezt szolgálják a reklámanyagok, szórólapok, melyeken kiültetési javaslatok, mintaágyások leírása szerepel, és a saját maguk számára tervezett mintegy 1000 különböző színes jeltábla. A megrendelő listájukat hetente frissítik, melyen jelölik a növények aktuális állapotát, virágzási fázisát.

Az üzemlátogatás után szíves vendéglátásban részesültünk az árnyas fák alatt. 

Hügin kertészet

Freiburg

www.ewaldhuegin.com

 

Utunk következő fénypontja a Freiburg belvárosában fekvő Hügin kertészet volt, mely idén (2013-ban) ünnepli 25 éves jubileumát. Ewald Hügin, a Sedum Matrona nemesítője,  kiváló és sokoldalú szakember nagy lelkesedéssel mutatta be a kertészetet. Elmondása szerint több ezer taxont termeszt, melyek között sok vad faj és egynyári növény is szerepel. Specialitása a meleg- és szárazságtűrő évelők, szubtrópusi egynyáriak. A kicsi ám látványos bemutatókertben sok növény kifejlett méretben is megtekinthető.  A növények többségét zömében 9*9 cserépben háztól értékesíti, csak keveset szállít.

A kertészeti múzeumban érdekes volt látni a nagyszüleink korabeli kerti szerszámokat, eszközöket.

Zeppelin Grófnő kertészete

Sulzburg-Laufen

www.staudengartnerei.com

 

A történelmi múltra visszatekintő kertészet a Paeoniák, Irisek, Hemerocallisok és Papaverek széles választékáról vált ismertté. Növényeik 90 %-át kisvásárlók számára értékesítik közvetlenül a kertészetből illetve csomagküldés útján.

A kerti tanórákat, melyeken növényismeretet, alkalmazást, növényápolást tanítanak, szívesen látogatják a környékbeli kerttulajdonosok.

Könyvesboltjukban rendkívül széles kertészeti szakkönyv választékot kínálnak, bizony nehéz volt ellenállni a csábításnak.

A kertcentrumban a lágyszárú évelők mellett kevés fát, fenyőt, cserjét és rózsát is értékesítenek.

Felcsillant a szemünk, amikor az árunövények között megláttuk dr Józsa Miklós új Cotinus fajtáját, a Lillát.  

Gaissmeyer évelőkertészet

Illertissen

Hazafelé úton sajnos csak egy rövid időre tudtunk megállni ebben a hírneves kertészetben, aminek a különlegessége, hogy organikus szemlélettel, biomódon termesztik a növényeket.

A kertészet külön értéke a hatalmas bemutatókert, ahol számtalan évelőt, kevés egynyárit gyönyörű elrendezésben csodálhattunk meg.