A résztvevők véleményei az Évelőakadémia I. II. III. IV. tanfolyamairól:

Amikor jelentkeztem az évelőakadémiára, azt gondoltam, hogy az évelő növények fajait, fajtáit fogom jobban megismerni. De ennél sokkal többet kaptam. Az emberileg és szakmailag is kiváló előadók feltártak egy számomra új perspektívát, a hagyományok tiszteletét, az egyes növények történelmi szimbolikáját és az ökologikus gondolkodást a kertépítészetben. Az előadássorozat megváltoztatta eddigi növényhasználatomat, a fásszárúakból álló növénycsoportok mellett pompázatos évelőágyások valósulhattak meg a kezeim közé kerülő kertekben. Köszönet érte nem csak az én, hanem a kerttulajdonosok nevében is!

Szücs Alexandra
Okleveles táj- és kertépítész mérnök

 

Amióta az Évelőakadémia képzésekre járok, magabiztosabban használom az évelőket a kertépítéseink során. Nőtt a növényanyag ismeretem és a növénytársítási tudásom. Bátran alkalmazok évelő virágágyásokat, a border ágyaink, amiből a legtöbbet készítünk, nagy mennyiségű évelőt tartalmaznak már.
Az eltelt évek igazolták az elkészült kertekben, hogy a szakszerűen összeállított évelőkkel kombinált növényágyások, hosszú éveken át megállják a helyüket, funkcióban és esztétikailag is. Sok elismerést kapunk a telepített növényanyag összeállításainkért, amiben nagy része van a tudatosan összeállított évelő ágyásoknak, a hangsúlyosabb évelő használatnak.
A kétnapos képzések a tudásbővítés mellett lehetőséget adnak kapcsolatépítésre kollégákkal, jó hangulatú beszélgetésekre, egy együtt eltöltött vacsorára, ami tovább építi kertész szakmánk erősítését.
Rendkívül hasznos volt és jó hangulatú a külföldi utazásunk Marcsi vezetésével Németországba, Weihestephan-i Egyetemi látogatás, az évelő kísérletek megtekintése, a német évelő termesztő kollégák szakmaiságának megismerése és a közterületi alkalmazások megfigyelése.
Minden, a gyakorlatban építő és tervező kollégának ajánlom a képzéseket, mert előző tanulmányaink ezen a téren lévő hiányosságait pótolja. Értékesebb munkát tudunk ezen ismeretekkel kiadni kezünk közül.

Szabó László
kertészmérnök, kertépítő szakmérnök
kertészeti műszaki ellenőr
Szabó Kertépítő Kft. tulajdonosa és ügyvezetője

 

Nagyon hasznos volt. Jó volt megújítani, kiegészíteni, felfrissíteni az eddigi ismereteimet.
Ha az egyetemen ilyen színes és jó előadások lettek volna, akkor az évelők talán még hangsúlyosabb szerepet játszottak volna már korábban is a tervezésben. Jól jönne a jövő tájépítészeinek, ha itt tanulnának.

Sz. Adrien
táj- és kertépítész

 

Az évelőakadémiákon való részvétel mindenképp tágította a látóteremet az évelők alkalmazása terén. Különösen a magas évelőkre gondolok mivel a magas évelőket bátortalanul, vagy egyáltalán nem használják ismeret és tapasztalat hiány miatt, pedig egy újabb színt és dimenziót ad a kertnek.
Saját kertemben is inkább a cserjéket, fás szárú bokrokat alkalmaztam és hiányzott valami "összekötő", a sokféle évelő. Már tudom, hogy ezektől természetesnek hat a környezet, mindig hívogató lesz egy újabb sétára, egy újabb szemlélődésre kicsalogat az odúból. Ez a legfontosabb!

R.Lejla Vajdaság

 

Az elvem mindig az volt, hogy "virágos" kerteket tervezzek, mert hát virág nélkül a kert  mit is ér.

Az évelőakadémián hallottak számomra  új szemléletet,  új fajok, fajták közelebbi megismerését hozta. A border tervezés szigorú "szabályai" (nem teszünk terjedő tövűt, kis belső út az ápoláshoz, stb.) újak voltak.  A képzés gyakorlati részében a mozaikosság feloldása (megkeverés) - valóban jót tett a kiültetésnek.

Szeretném, ha minél több évelőt tervezhetnék a kertekbe, de a realitás nem túl meggyőző. Az évelőket ápolni kell, s az emberek erre lusták. Olyan kert kell, ami csodálatos, de semmit nem kell vele foglalkozni. (Tisztelet a kivételnek!) Egy kis kertkultúra ráférne az országra!

Lélekfrissítőként éltem meg a tanfolyam napjait, jólesett. 

D. Vera

 

Tájépítészként egy évvel ezelőtt elintéztem volna az előttem fekvő kiültetési tervet fákkal, tarka lombú és virágos talajtakaró cserjékkel, de most szeretnék valami nagyon szép évelő kiültetést összehozni.

Az évelőakadémián is mondtam, hogy borzasztóan hasznos, amit csinálsz. Nagyon örültem, hogy ott lehettem, de kicsit kellemetlenül is éreztem magamat, mert annyi "fehér" folt van sajnos az évelőismeretemben. Ezen némileg segített a tanfolyam, - egy sor új, vagy általam eddig nem alkalmazott növénnyel találkoztam - viszont rájöttem, mennyi mindent kéne tudnom még.

A tanfolyam nagyon inspirál, hogy a jövőben az eddigieknél sokkal igényesebb  évelő kiültetéseket tervezzek és ehhez a tanfolyam segített bővíteni a fajtaismeretemet, és a hazai évelő-beszerzési lehetőségeket is. A saját kertemben is kb. megdupláztam az évelőfajtákat a tanfolyamon látottak hatására.

P. Ibolya

 

Az évelőakadémia előtt díszfüveket keveset használtam, most meg néha túlzásokba esem, ezt éreztem leghasznosabbnak, ápolásuk, igényeik stb. miatt is.

Napos helyen a nagyon tarka, lüktető piros-sárga összeültetéseket korábban képtelen voltam használni, főleg kis kertekben volt problémám vele. Most is csak nagyobb területen tudom a kert részeként elképzelni. A préri stílust megkedveltem, a fenntarthatósága meg szuper.

A kiadott növénylista egy jó alap, amikor növényt keresek egy adott helyre. A stílusok kevésbé keverednek, hasznosak a fenntartással kapcsolatos infók.

A megrendelőknek azzal érvelek az évelők alkalmazása mellett, hogy gazdaságosabb, mint az egynyáriak, fenntartásuk elég egyszerű, és azt ígérem mindig lesz virágzó rész a kertben. A tőosztásokkal pedig a barátokat is meglephetik kedvenc növényeikkel.

B. Erika

 

Végzős kertészmérnök hallgatóként szinte teljesen új terület volt nekem az évelők alkalmazása. Itt teljesen más szemléletmódú előadásokon vehettem részt, mint amiket az egyetemen megszoktam, sokkal közvetlenebb, kötetlenebb élmény volt.

Az akadémia előtt mondhatni laikus szemmel tekintettem az évelőkre, hogy az adott növény tetszik-e vagy sem. Most már tudom, mit miért ültetünk az évelő ágyásokba. Amikor az utcán járok, és nézem a kerteket, most már nem csak szubjektív szemmel mondom azt, hogy tetszik az elrendezés, hanem látom, hogy szakmai szemmel is megfelelő-e.

Az előadás sorozat felkeltette az érdeklődésemet az évelők használata iránt. Sok tudásra tettem szert és sok új embert ismerhettem meg. :)

Cs. Krisztina

 

Nagyon jó volt az interaktivitás, az összeállításokról a példák nagyon hasznosak, szuper külsős előadók, jó ötlet a csapattá kovácsolás (bemutatkozás, közös ebéd, vacsora), szuper ötlet a tervezési gyakorlat és az összefoglaló feladatsor. Összességében nagyon örülök, hogy itt voltam és sokat tanulhattam.

V. Tímea

 

Sok újdonságot hallottam. A kavicskertekről, sziklakert típusokról szóló előadások tetszettek a legjobban. A tervezési feladat hasznos volt, megmozgatta az agyamat. Örültem a növények igényei szerint csoportosított növénylistáknak, nagyon hasznosak a tervezői és kertépítői munkámban. Teljes mértékben elégedett vagyok. Nagyon szépen köszönök mindent, sokkal gazdagabban és lelkesebben megyek haza. Kár, hogy vége.

Romániában is kéne tartani évelőakadémiát.

F. Ágnes, Erdély

 

Az évelőakadémián sokat tanultam, amit a munkám során hasznosítani tudok. Azon vitatkozni kár, hogy az adott témák mennyire időszerűek. Azok.

Egy negatívum: jobb hírverés kellett volna.

Aki nem jött el, sajnálhatja.

V. Dezső

 

Az Évelőakadémia 4. tanfolyamán a tervezési és megvalósítási gyakorlat nagyon jól megmutatta mennyire valósítható meg a terv, mik a hibái. Nagyon hasznos volt a kertépítési gyakorlat, mert sokkal szemléletesebben láttuk a színeket, formákat, levéltextúrákat egymás mellett. Nagyszerű növényismereti lehetőség volt a kertészet.

R. Erika

 

A tervezési és megvalósítási gyakorlatot nagyon jónak és tanulságosnak tartom. Sokat jelentett, hogy a gyakorlatban is összerakhattam az elképzelésemet, a valóságban is láthattam. A közben kapott vélemények és változtatások, a közös konzultáció is nagyon tanulságos volt.

Az előadások mindig gyorsan pörögtek, zökkenőmentesen folytak. Úgy érzem, a sok éves gyakorlatomat meg tudom változtatni, tökéletesíteni tudom. Összességében mindennel meg vagyok elégedve, messze a várakozásomon felül.

T. Aranka Vajdaság

 

- Az évelőakadémia ár-érték arányban nagyon jó. A szervezés, a helyszín, a gyakorlati bemutató, a faiskola és az évelőkertészet meglátogatása szintén nagyon jó. A legtöbbet a megtervezett ágyás megvalósításából tanultam. Mennyire más papíron és a valóságban!

 

- Nagyon hasznos volt a tanfolyam. Fenntarthatóbb ágyásokat fogok tudni tervezni, sok új fajtát megismertem. Pluszban jó, hogy interaktív, közben lehet tapasztalatokat megosztani, megbeszélni. Tetszett, hogy a tél ellenére néhány növényt élőben is megismerhettünk.

 

- Sok ismerettel gazdagodtam. Tetszik a rendszerközpontú szemlélet. A tervezési folyamat lépéseinek hangsúlyozása figyelemfelkeltő volt. Érdekes, hasznos ismereteket kaptam, abszolút pozitív volt a lebonyolítás is.

 

- Mindegyik előadásban sok infó hangzott el. A tervezési feladat érdekes volt, rávilágított az összetettségére, és az általa követelt tudás mélységére.