Magamról

 

Kedves Érdeklődő!

Köszönöm, hogy megtisztel figyelmével és érdeklődik munkám iránt.

Táj- és kertépítész mérnökként végeztem 1988-ban a Kertészeti Egyetemen, néhány évvel később mérnöktanárként diplomáztam Gödöllőn.

1988-ban a marylandi (USA) Bluemount Nursery-ben kóstoltam bele az évelő dísznövények termesztésébe, ahol magával ragadott az évelők világának szépsége, alkalmazásuk sokoldalú lehetősége.

1991-ben az Őrségben megalapítottuk a Zsohár kertészetet, amely az utóbbi években már több mint ezer évelő taxont termeszt. 2001-ben a Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesülete gondozásában a Botanika Kiadó megjelentette Zsohár Csaba-Zsohárné Ambrus Mária: Évelő dísznövények című könyvünket, mely három kiadást ért meg; egyetemi tankönyvként is használják.

Húsz évig dolgoztam a kertészetben, mint társtulajdonos és szakember. Az utóbbi években az ott és folyamatos önképzésem, külföldi tanulmányútjaim során megszerzett tudást és tapasztalatot tanfolyamokon, egyetemi előadásokon, szakmai konferenciákon, céges továbbképzéseken, újságcikkeken keresztül igyekszem átadni. Írásaim a Kertészet és Szőlészet című hetilapban valamint a Kertbarát Magazinban olvashatóak.

A 2011 óta működő Évelőakadémia kétnapos tanfolyamain évelő dísznövény alkalmazási ismereteket, - hazánkban egyedülálló módon - ökológiai szemléletű, széleskörű évelőalkalmazást oktatok néhány vendég előadó közreműködésével szakemberek -elsősorban kertépítész mérnökök, tájépítészek, főkertészek, árudások, kerépítők valamint érdeklődők- számára.

Emellett visszatértem eredeti szakmámhoz, a kerttervezéshez. Intézménykertek, közterületi növénykiültetések, családi házak új kertjének tervezésével, beállt kertek átalakításával, virágágyások tervezésével és szaktanácsadással foglalkozom. Az utóbbi időben tervezői munkám kiegészült kertépítéssel, kivitelezéssel, virágágyak fenntartásával. Ezáltal komplex módon tudom teljes tudásomat a megrendelők szolgálatába állítani.

Különösen érdekelnek az olyan, hazánkban még újnak számító kiültetési lehetőségek, melyek a termőhelyi viszonyoknak megfelelő főként  sokat tűrő, alacsony fenntartásigényű, dekoratív évelők társításából állnak, és kiegészülnek cserjékkel, hagymásokkal. Az így kialakított természetes megjelenésű, biodiverz ágyásokban a növények idővel nagyrészt saját maguk által szabályozott módon változnak, alakítják az állomány képét, csupán időnként szükséges beavatkozni a szukcesszió lassítása és a mutatósság megőrzése céljából.

Az évelők széleskörű közterületi alkalmazása hozzájárul városaink beszűkült növényvilágának szélesítéséhez, mely az élhetőbb városok szemléletét szolgálja, és elősegíti a biodiverzitás erősödését, fenntartását is. A fenti szemlélettel általam tervezett ágyások Budapest, Hévíz, Fonyód és Gyenesdiás közterületein, az alsópáhoki Kolping Hotel kertjében, a zalacsányi golfpályán és több magánkertben valósultak meg - az ezekről készült képeket a Referenciák menüpontra kattintva nézheti meg.

2008 óta foglalkozom komolyabban önismerettel, melyet felsőfokú pszichodráma képzés keretében mélyítettem el. Célom, hogy önismereti csoportok vezetésével segítséget tudjak nyújtani belső korlátaink, mozgató rugóink, külső-belső konfliktusaink forrásának feltárásában és feloldásában, trauma feldolgozásban, egy szabadabb élet kialakításában önmagunk mélyebb megismerése által. Az önismeret végtelen útja hozzásegít minket ahhoz, hogy egyre jobban rálássunk arra, mit miért teszünk úgy, ahogy teszünk, hogyan tudunk ezen változatni, milyen mélyen elnyomott egykori megoldatlan konfliktusok, traumák húznak vissza, ezeket hogyan tudjuk feloldani, meggyógyítani, hogyan tudjuk érzelmi deficitjeinket pótolni. A pszichodráma segít, higy felismerjük a bennünk rejlő kreativitást, hogy teljesebb, szeretettelibb életet élhessünk. A témáról és induló csoportokról bővebben a www.pszichovitamin.hu és a www.pszichodrama.hu oldalakon olvashat.

Egyéni konzultációkon a monodráma eszközeivel és lelki segítő beszélgetéseken azon dolgozunk, hogy a kapcsolati nehézségeket, lelki elakadásokat több oldalról megnézzük, és közösen találjunk lehetőséget a megoldásra.  "Az élet viharait elkerülni nem tudjuk, de megtanulhatunk a hullámokon szörfözni."

Jelentkezés telefonon vagy ímélben: 30 5488 166 / kertterapia@gmail.com

Ha személyes vagy tervezéssel, oktatással kapcsolatos kérdése van, tanácsot szeretne kérni, keressen bátran!

Jelentkezését várja és üdvözli:  Ambrus Mária Zsófia