az évelőakadémia oktatói

   
Dr. Gerzson László nyugalmazott egyetemi docens (Corvinus Egyetem)
Oktatott tárgyai: kertészeti növénytan, dísznövénytermesztés, tájépítészeti növényalkalmazás, zöldtető építés. A ZÉOSZ egykori elnöke
Lechner Judit
„Kertészmérnök vagyok, évelő virágokat, elsősorban cserepes fűszernövényeket termesztek ellenőrzött – és elkötelezett – biotermelőként, de valójában már évek óta a növényi lét titka foglalkoztat… Sokszor úgy tapasztalom, hogy költők, írók, filozófusok jobban ismerik a növények valódi létét, mint a botanikusok. Ezért is vannak tele a könyveim versidézetekkel.”

 

Mocsáry Pál
1978-ban szereztem  kertész diplomámat a Kertészeti Egyetemen,majd a nagyhírű Sasad MgTsz-nél üvegházi vágott és cserepes növényekkel foglalkoztam 16 éven keresztül.
1994-ben kezdtem el - ekkor már egyéni vállalkozóként,bérelt területen - az "évelőzést" a volt munkahelyem kamaraerdei úti telepén.
Néhány éve már saját területen (Tárnokon) folytatom tovább tevékenységemet, az értékesítés kertépítők és viszonteladók felé történik. Évelőágyi, sziklakerti, árnyéki gyeppótló, vizi- és vízparti növények, fűszernövények és díszfüvek szerepelnek kínálatomban. www.mocsaryevelo.hu

Munkácsi Mihály
biológusmérnök, táj- és környezetrendező szakmérnök
az Aranykert Parkászműhely kft. ügyvezetője
20 éves szakmai tapasztalata során számos nívódíjas kertet épített elsősorban Győrben és Győr környékén. A kerti tavak nagy szakértője.
www.aranykert.eu

Patkós István
Növényszeretetem 13 éves korom óta "űz", így először a Varga Márton Kertészeti Szakközépiskolában majd a Kertészeti Egyetemen végeztem tanulmányokat és diplomáztam okleveles kertészmérnökként. Diplomám megszerzése alatt és után angolszász területeken (USA, Új-Zéland, Írország, Ausztrália) szereztem sok tapasztalatot, mellette pedig kerteket terveztem, építettem és ápoltam. Jelenleg a Beretvás és Társai évelőkertészet társtulajdonosaként tevékenykedem és igyekszek emellett rendszeresen publikálni és tapasztalataimat megosztani.

Rácz Péter
Kerttervező - English Gardening School (London), HILL & Garden Kft ügyvezető igazgató, Kertnézőben mozgalom alapítója és vezetője
Sokrétű tapasztalat kellett ahhoz, hogy eredményes kerttervező-kertépítő legyek. Figyelem az embert és a természetet, próbálom megérteni egymáshoz való viszonyukat. Vélhetően az így szerzett tapasztalás segít abban, hogy megértsem, mitől érezzük jól magunkat egy kertben, és megérezzem, melyik részlete hogyan hat ránk. A kertek tervezése és építése során éppen ezért mindig az embert helyezem a középpontba, minden mást ehhez igazítok.

Somorjai-Tamássy Zsolt

A Green City Hungary szervezeteinek egyik alapítója, a Zöldebb Városokért Nonprofit kft szakmai ügyvezetője.
A MAKEOSZ stratégiáért és Green City irányvonalért felelős alelnöke.
Cége, a Csemete-KERTMŰHELY , Astrantia Kft. gyakorló zöldfelületi tervező és kivitelező táj- és kertépítészeti vállalkozás, ökológiai alapokon nyugvó , fenntartható zöldfelületekkel a homloktérben.
Speciális végzettségei ( BKE nemzetközi marketing mérnök, DMS, Alkalmazott ökológusi agrár diploma,(DATE), Kertépítő és Zöldfelület fenntartó szakmérnök (KKF), Garden Design (KLC, UK) stb.) és  szakmai tapasztalat mixe ( alkalmazott ökológiai genetikus nemesítő, MTA Martonvásár, kereskedelmi és marketing felső vezető (Pepsi Co., Zwack Unicum Rt. stb.), kertépítő és fenntartó gyakorló szakember és cégvezető (csemete-KERTMŰHELY)) révén a fenntarthatóság mindhárom fő principiumára (gazdaság-ember-élő környezet) rálátást szerzett  és legfőbb feladatának az ember és élő környezetének harmonikus alakítását tekinti. Az ökologikusan működő zöldfelületek képezik ezen egyensúly alapját.

Ezen ökológiai zöld rendszerek működése, multifunkcionális hatásai (ecosystem services and benefits) alapvetően  függenek a - hazánkban jelenleg kissé hanyagoltan kezelt - évelőállományok (virágos és füves) megfelelő jelenlététől, mennyiségétől és minőségétől. Ennek megfelelően az évelők nagy támogatója.

Tihanyi György
A debreceni Diószegi Sámuel Botanikus Kert vezetője és a Kós Károly Művészeti Szakközépiskola biológia tanára vagyok.
A biológia és az élő természet iránti vonzódásom kialakulásában szerepet játszott szülőföldem, Tokaj kivételes természeti adottsága is.
33 éves botanikai munkásságom legfőbb eredménye az irányításommal alapított és működő Diószegi Sámuel Botanikus Kert, mely Debrecen városának legrangosabb dendrológiai gyűjteménye, és országosan is kiemelkedő jelentőséggel bíró védett természeti érték, melyben mintegy 82 hidegtűrő bambusz faj is megtekinthető.  
1998-ban „Bambuszok és díszfüvek” címmel jelent meg Kósa Gézával írott könyvünk, amely azóta is az egyetlen e témával foglalkozó hazai szakirodalom. Számos cikkem jelent meg hazai kertészeti szaklapokban és ismeretterjesztő kiadványokban, de tartottam előadást és publikáltam külföldön is.
Munkám elismeréseként 2014. október 23-án Debrecen Város Közgyűlése Hatvani-díj kitüntetésben részesített.
A kert az iskola honlapján érhető el: http://www.muveszeti-szki.hu/pages/botanikus_kert.htm, megjelenik a Facebookon is https://www.facebook.com/dioszegibotkert

 

Ambrus Mária Zsófia táj- és kertépítészmérnök, mérnöktanár, az Évelő dísznövények című könyv (2001) társszerzője, egyetemi óraadó, az évelőakadémia megálmodója és életre keltője, szervezője és oktatója. 2021-ben évelőalkalmazási munkáimat Tájépítészeti Nívódíjjal jutalmazták. Bővebb infó a Magamról menüpontban olvasható.

 

 

 

 

Varga Ágnes  mint évelőket szerető kerttulajdonos gyakorlati tapasztalatait osztja meg az Évelőakadémia hallgatóival.

Gödöllőn, a Szent István Agráregyetemen szereztem agrármérnöki diplomát. Közel 40 éven át Fejér megye mezőgazdasági nagyüzemeiben dolgoztam tejtermelő szarvasmarha telepek vezetőjeként. A kert már gyerekkorom óta fontos volt a számomra. Férjem: Dr Aponyi Lajos, kertészmérnök és növényorvos szintén kertimádó. Tudatosan készülve nyugdíjas éveinkre, egy nagyobb, szebb kertre vágytunk, ahol a felszabadult időnket hasznosan és egészségesen tölthetjük el.   Szakember által  készített kertterv alapján székesfehérvári kertünket 2011-ben kezdtük el saját kezűleg  építeni, és férjemmel  mi  gondozzuk mind a mai napig, mely során sok tapasztalatot szereztünk. A kert számunkra a mindennapi örömforrás, életforma, önkifejezés, létszükséglet. Mindig változó, mindig új élményt nyújtó. Örömmel mutatjuk meg más kertszerető embereknek is alkotásunkat, illetve osztjuk meg tapasztalatainkat.